Изборът на трион, се опира винаги на избора на типа и размера на зъбите. Размера на зъбите се определя от тяхното количество на дължина 1 инч (2,54 см) от триона. Бързо рязане се получава при трион с голям зъб (малко количество зъби на 1 инч), а прецизно рязане при трион с малки зъби (голямо количество зъби на 1 инч).


Ето няколко практични съвета, как да използваме нашите триони:

Съвет 1 - Винаги закрепяй добре обработвания предмет.

Съвет 2 - Проверявай дали острието на триона е добре натегнато. Слабото натягане може да доведе до изхабяване на острието и повреждане на обработвания материал.

Съвет 3 - Провери дали тръбата която режеш е изолирана от приток на газ или вода.

Съвет 4 - Ако режеш тънък метал, сложи го между две парчета дърво.

Съвет 5 - Избери острие с такова количество зъби, че по време на рязане, най-малко три зъба да са в постоянен допир с рязаната повърхност.

Съвет 6 - По време на рязане дръж триона хоризонтално, това ще ти осигури равномерно рязане.

Съвет 7 - Когато режеш материал с голям периметър, трасирай всички повърхности.

Съвет 8 - Винаги по време на рязане придържай часта от материала която ще отпадне след рязането.


Ето и няколко стъпки как да режем бързо и ефикасно с ръчен трион:

За да постигнете добри резултати, практикувайте, като винаги използвате остър трион и работите внимателно.

Стъпка 1 - За да маркирате линията по която ще режете използваите по-добре ножче отколкото молив.

Стъпка 2 - При рязане на мебелни плоскости, нека фасадната страна да бъде отдолу.


Стъпка 3 - Започвай рязането от по далечната страна, като режещата повърхност да бъде под ъгъл около 30° спрямо работната повърхност.


Стъпка 4 - Първото прокарване на триона по материала, трябва да бъде леко с цел да маркира линията на рязане.

Стъпка 5 - След започване на рязането подържай ъгъл на рязане в областа между 45° и 60° спрямо работната повърхност.

Стъпка 6 - Дръж триона с три пръста от вътрешната страна и палеца и показалеца от външната страна на дръжката.

Стъпка 7 - Дръж здраво триона, като китката, лакътя и рамото да бъдат в една линия с острието и маркираната линия..

Стъпка 8 - Използвайте цялата дължина на триона при рязане с бавни стабилни движения.

Стъпка 9 - Ако триона отскача от набелязаната линия, забавете движенията и променете позицията си.


Стъпка 10 - Приближаването на края на рязането ще разберете по изтъняването на звука и е знак да придържате парчето което ще отпадне.

Важно: Основно правило е че колкото по редки са зъбите, под по-голям ъгъл трябва да режете.

При 7 зъба на инч започвате на 30° и увеличавате до областа между 45° и 60°.

При 11 зъба на инч започвате на 30° и увеличавате до 45°.